‹ terug naar alle berichten

The Marshalls are coming......

Hebt u dat ook niet? Dat u een politieagent ziet en meteen een soort van schuldgevoel over u krijgt? Zo van: Oh, jee... En hebt u dat ook niet een beetje als u een marshall op de golfbaan ziet? Zo van, nu moet ik me echt aan de regels houden anders krijg ik die marshall weer achter me aan.... Of krijgt u juist iets baldadigs over u....Zou kunnen hoor. Hoe ouder hoe gekker zeggen ze per slot van rekening, toch?

Maar gisteren heb ik op de cursus 'Marshalling' van het NGF,  die gegeven werd op onze Golfclub, ontdekt dat ik eigenlijk niet zoveel weet van de Marshalls. Los van het feit dat het een soort politieagenten voor mij zijn dan. Het was ook een van de vragen: 'Wat voor een beeld hebt U bij een Marshall?"

We hebben geluisterd, in kleine groepjes aan opdrachten gewerkt, diverse rollenspellen gespeeld. Gehoord dat een marshall 3 rollen heeft; 1) gastheer/vrouw (wist u dat we niet één vrouwelijke marshall hebben binnen Golfclub Son), 2) toezichthouder (of controleur....) en 3) hulpverlener. Dus echt niet alleen een soort politieagent.
We hebben geleerd dat gelijk hebben niet altijd wil zeggen dat je ook gelijk moet krijgen. Dat je met een vriendelijk woord vaak meer bereikt. Dat een beetje flexibiliteit zoveel meer wegen opent. En dat de marshall een hele belangrijke rol op de golfbaan speelt. De rol van ambassadeur, het gezicht van de club. Behulpzaam bij vragen en bij calamiteiten, corrigerend bij (dreigende) onveilige situaties en ingrijpend bij onzorgvuldig gebruik van de baan. 

Dank aan Joke van der Kerk voor de organisatie van deze dag, aan het bestuur die deze dag heeft gefaciliteerd, aan Friedie van Zuylen die als perfecte gastvrouw de hele dag heeft gezorgd voor een prachtig aangekleed hapje en drankje en 'last but not least' aan Jan Dronkert en Janke van der Werf de trainers vanuit de NGF die het geheel op een bijzonder inspirerende wijze hebben gebracht.

Bernadette Holla

Geplaatst op: zaterdag 21 mei 2016