Golfen -hoe hoort het eigenlijk-

In deze rubriek laat Eugène Cloin zijn licht schijnen op bepaalde regelsituaties. Per 1 januari 2019 zijn de golfregels ingrijpend veranderd: vereenvoudigd, maar ook de regelnummering is aangepast. De nieuwe regels vindt U in ‘Spelerseditie van de Golfregels’. Boekje verkrijgbaar in het clubhuis en eigenlijk onmisbaar voor ieder die het golfspel volgens de regels wil spelen.

Vanwege de veranderingen hebben we alle situaties in ‘De lessen van Eugene’ verwijderd en beginnen opnieuw.


Heeft U anekdotes, bijzondere situaties die uitleg vereisen, bijvoorbeeld omdat je het met elkaar niet eens bent, stuur een email naar Eugène via ecloin@hccnet.nl . Als de situatie interessant is voor anderen, wordt het antwoord in deze rubriek behandeld. In andere gevallen krijgt alleen U  rechtstreeks het antwoord.

 

Bal out of bounds?

Wanneer ligt een bal out of bounds?

Regel 18.2a : Een bal is alleen buiten de baan wanneer hij geheel buiten de grens van de baan is. De grens van de baan wordt op onze baan aangegeven met witte paaltjes. De lijn getrokken aan de baankant van de paaltjes geeft de grens van de baan aan.

Een bal ligt dus nog in de baan wanneer hij:

De 2 witte ballen liggen ‘in de baan’

De 2 oranje ballen liggen ‘buiten de baan’

Obstakels buiten de baan, een hek of bomen en struiken, mag je niet verwijderen dan wel ontwijken zonder strafslag. Een wit paaltje waarmee de grens van de baan wordt aangegeven staat dus ook buiten de baan. 

Hoe te handelen:

                                   Documenten

Jonge beplanting Veel voorkomende fouten tegen de regels Onspeelbare bal in het algemene gebied