‹ terug naar alle berichten

WHS 4, bericht van de transitie EGA-WHS

WHS 4:

Op weg naar je nieuwe WHS-handicap 

Op 1 januari 2021 gaan we in Nederland over op het nieuwe handicapsysteem: het Wereld Handicap Systeem. Van 1 januari tot 1 maart zal er een overgangsperiode worden gehanteerd. Hier wil ik de belangrijke data en meer informatie over de overgangsperiode voor je op een rij zetten.

Op dit moment wordt je EGA-handicap (het huidige handicapsysteem van de European Golf Association) berekend op de oude manier, en dat zal ook zo blijven tot 1 maart. Vanaf 1 maart krijg je alleen nog maar je WHS-handicap (het nieuwe handicapsysteem) te zien op je NGF-pas. Zie Golf.nl.

Overgangsperiode

Totdat we op 1 maart 2021 definitief en helemaal overgaan op het nieuwe handicapsysteem komt er een overgangsperiode, die loopt van 16 december 2020 tot 1 maart 2021. Deze overgangsperiode bestaat uit twee fasen:

In de eerste fase (woensdag 16 december 2020 tot maandag 4 januari 2021) worden er geen qualifying scores meer verwerkt. Je handicap is in deze fase bevroren. Scores die je in deze periode inlevert komen in een wachtrij en worden vanaf 4 januari met terugwerkende kracht verwerkt. Je kan dus gewoon spelen, maar je zult geen verandering zien in je handicap!

In de tweede fase (maandag 4 januari 2020 tot 1 maart 2021) zie je zowel de nieuwe WHS-handicap als je oude EGA handicap zien op je digitale NGF-pas in de app GOLF.NL. Je ziet in deze fase twee dus handicaps. 

Tevens zie je ook de achterliggende 20 scores waarop je WHS-handicap is gebaseerd. Vanaf 4 januari 2021 worden alle qualifying scores die je inlevert meegenomen in de berekening van zowel je EGA- als je WHS-handicap. Je EGA-handicap is nog wel steeds leidend (wedstrijden worden gespeeld op basis van de EGA-handicap), maar je WHS-handicap draait al op de achtergrond mee. Op 1 maart zijn we definitief overgestapt op het World Handicap System en zie je alleen nog je nieuwe WHS-handicap!

Speel nu nog een aantal qualifying rondes !

Als je bij de overgang naar het WHS 9 of meer scores in je handicapgeschiedenis hebt, dan is er minder kans op (flinke) verhogingen van je handicap en is je WHS-handicap een redelijk betrouwbare weergave van je speelsterkte.

Alle qualifying scores tussen nu en 1 maart 2021 zijn medebepalend voor je eerste WHS-handicap. Let op: Omdat je WHS-handicap wordt bepaald door het gemiddelde van je beste 8 dagresultaten over je laatste 20 qualifying ronden, is het belangrijk om een ronde vanaf nu zo goed mogelijk af te maken! Daarbij de opmerking, de gegevens zo goed en volledig mogelijk te registreren. 

Met de definitieve ingang van de WHS-handicaps op 1 maart 2021 zullen er ook de nieuwe baanhandicaptabellen gelden gaan gelden. Hierover volgt nog nader bericht.

H&R: EvD

Kijk voor meer informatie over het World Handicap System op:   golf.nl/whs. 

Geplaatst op: woensdag 25 november 2020